consultanta oprescu

Wednesday, November 13, 2013

Cât de rentabilă e investiţia în terenuri agricole?

CONSULTANŢĂ.
În mod normal, investiţia în terenuri productive ar trebui să fie rentabilă. De hrană pentru om, hrană pentru animale şi plante tehnice, este şi va fi nevoie. E bine însă ca înainte de a cumpăra un teren agricol să vă gândiţi la riscuri.
Două pericole pândesc acest gen de investiţii:
1.Piaţa nesigură
2.Impozitele
Detaliind, pot spune că:
1.Piaţa agricolă nu numai că este fluctuantă dar o masivă concurenţă a produselor vegetale din alte ţări, cu preţuri de dumping, produce pierderi importante producătorilor.
Chiar dacă această problemă s-ar rezolva, tot nu ai succesul asigurat. Dacă producţia ta agricolă nu închide un ciclu de business care să-ţi ofere profitul necesar, vei intra în blocaje şi pierderi. Vedeţi ce au păţit producătorii agricoli anul acesta în care, deşi au înregistrat producţii record la legume şi fructe, au ajuns să vândă sub preţul de producţie pentru a nu pierde tot. Totodată, riscul de piaţă e greu de acoperit prin asigurări. Ar trebui să produci numai dacă ai cumpărător şi certitudinea încasării contravalorii mărfii livrate. Altfel, un business pe care mulţi îl consideră sigur, te poate aduce în faliment.
2.Statul îşi reglează bugetul prin taxe şi impozite. Se impozitează şi terenurile agricole şi producţia. Nevoia de fonduri la Bugetul de stat va duce cu certitudine la mărirea impozitului pe terenurile agricole şi noi impozite pe producţia agricolă. Când vă faceţi planurile anuale, e bine să luaţi în calcul aceste posibile măriri de taxe şi impozite.
Ca o concluzie, înainte de a investi într-un teren agricol, analizaţi aceste riscuri.

No comments:

Consultanta Oprescu

Consultanta de investitii-dezvoltare, management de investitii, proiectare, analize de proiect si studii preliminare, proiecte tehnice, cercetare aplicata, servicii de intermediere. Promotor de activitati si proiecte. Zona principala - Magurele, jud.Ilfov. Constantin Emil Oprescu - Consultant general investitii-dezvoltare.